CORNULETE FINE

Un lucru e cert. Romanii iubesc cornuletele. Poate pentru nostalgia pe care ne-o trezesc, pentru ca erau dulciurile copilariei, pe care ni le faceau mama, sau bunica. Poate pentru fragezimea lor, sau pentru ca sunt foarte usor de facut. Oricare ar fi motivul pentru care le indragim, haideti sa ne mai imbogatim colectia de retete de cornulete cu inca una.

 

 

CORNULETE FINE

 

Timp de preparare: 30-40 minute (plus o ora timp de asteptare)

Timp de coacere: 25-30 minute (pentru fiecare tava)

Grad de dificultate: usor

 

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente:

  • 300 grame faina
  • 250 grame unt
  • 180 grame smantana obisnuita, 20-24% grasime
  • Jumatate de lingurita sare
  • 4-5 linguri gem de caise
  • 50 grame ciocolata razuita
  • 2-3 linguri migdale maruntite
  • O lingura zahar

1. Punem faina, sarea si 220 grame unt (restul il topim, pentru uns la sfarsit) in vasul robotului de bucatarie. Mixam scurt, 15-20 de secunde, pana cand obtinem un amestec asemanator cu pesmetul. Aceeasi operatiune se poate face si cu mana, dar dureaza ceva mai mult. Adica se amesteca untul cu faina si sarea, cu varfurile degetelor, pana rezulta consistenta de pesmet, cam 3-4 minute.

cornulete fine 1

2. Se adauga smantana peste acest amestec si se incorporeaza cu o furculita, de data asta, foarte putin, doar sa nu ramana cocoloase de faina. Nu se framanta aproape deloc, doar adunam cu mana aluatul, ca sa-l strangem intr-o bila. Infasuram aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru o ora.

cornulete fine 2 cornulete fine 3

3. Dupa o ora, scoatem coca de la rece si o impartim in trei bucati egale.

4. Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc potrivit.

5. Intindem fiecare bucata de aluat pe masa presarata cu faina, cu ajutorul sucitorului, intr-o forma rotunda, cam de 3 mm grosime si 27-28 cm in diametru (cam cat o farfurie mare intinsa). Ungem foaia cu gem de caise, in strat subtire, presaram o treime din ciocolata rasa si din migdalele maruntite. Taiem foaia in 12 triunghiuri egale. Modelam cornuletele, ruland fiecare triunghi, pornind de la exterior, catre centru.

cornulete fine 4

6. Asezam cornuletele in tava de la aragaz, pe hartie de copt. Le ungem cu unt topit (cele 30 de grame pastrate) si le presaram cu putin zahar si migdale tocate. Repetam operatiunile si cu celelalte doua bucati de aluat.

cornulete fine 5 cornulete fine 6

7. Coacem cornuletele cam 25-30 de minute. Ne ies doua tavi din aceste cantitati. Cornuletele care “isi asteapta randul” la copt, trebuie tinute la rece pana se coc primele.

8. Le putem pudra, sau nu, cu zahar. Eu le prefer fara.

cornulete fine 7

Pofta buna!

Reteta in imagini : Cornulete fine

 

No Comments Yet.

Leave a Reply