Ce-ti poti dori mai mult de la o prajitura de casa? Sa fie dulce, poate si putin acrisoara, cu o aroma tropicala, sa fie si insiropata? E posibil sa si arate la fel de apetisanta precum e gustul? Ei bine, guguluful cu lamaie si cocos bifeaza toate cerintele de mai sus, nu e dificil de preparat si va veti simti ca un masterchef atunci cand va fi gata.
Timp de preparare: 20-25 minute
Timp de coacere: 45-50 minute
Grad de dificultate: usor
Guguluf cu lamaie si cocos
Ingrediente:
- 125 grame unt moale
- 100 grame ulei de cocos
- 400 grame faina
- O lingura praf de copt
- 300 grame zahar
- coaja razuita de la 2 lamai
- 120 ml lapte de cocos
- 4 oua
- Un varf de cutit sare
Ingrediente pentru sirop:
- 80 ml zeama de lamaie (cam 2 lamai)
- 60 grame zahar pudra
- 120 ml apa
Ingrediente pentru glazura:
- 100 grame zahar pudra
- 3 lingurite lapte de cocos
- 3 linguri nuca de cocos razuita, putin prajita
In primul rand trebuie sa avem toate ingredientele la temperatura camerei. Aprindem cuptorul la 170 de grade, deci la foc mediu-mic, pregatim si forma de guguluf, pe care o ungem bine cu unt si o tapetam cu faina.
Punem untul si uleiul de cocos, impreuna cu zaharul si coaja de lamaie in vasul robotului de bucatarie (sau intr-un bol mare).
Mixam la viteza medie 4-5 minute, pana cand se dizolva zaharul si obtinem o compozitie spumoasa. In acest timp cernem faina de doua ori si o amestecam cu praful de copt si cu sarea.
Adaugam cele 4 oua, pe rand, mixand bine dupa fiecare. Punem apoi cam o treime din faina si amestecam la viteza mica, pana la omogenizare.
Adaugam o treime din laptele de cocos, amestecam, apoi inca o treime de faina, din nou lapte, omogenizam, restul de faina, amestecam, iar la final restul de lapte.
Turnam compozitia in forma, nivelam si dam la cuptor 45-50 de minute, pana cand se rumeneste si o scobitoare introdusa la mijloc iese curata. Lasam in forma sa se raceasca timp de 30 de minute.
Intre timp pregatim siropul. Nimic mai simplu: amestecam zeama de lamaie cu zaharul pudra si cu apa, pana se dizolva zaharul. Nu se incalzeste, nu se fierbe, este un sirop rece.
Dupa ce s-a racit in forma, guguluful se insiropeaza. Se toarna cu o lingura, cate putin, pe toata suprafata prajiturii, in decurs de 20-30 de minute. Nu se pune tot siropul odata, ci gradat, ca sa patrunda foarte bine pana la fund.
Se rastoarna prajitura pe un platou. Amestecam cu o lingura zaharul pudra si laptele de cocos, ca sa obtinem o pasta, nici groasa, nici subtire, pe care o turnam peste guguluf, iar deasupra glazurii se aseaza nuca de cocos usor prajita, pentru decor. Puteti decora si cu frisca, in loc de glazura.
Sa aveti pofta!