KHACHAPURI

Khachapuri, un nume exotic pentru o reteta traditionala georgiana, in fapt niste barcute din aluat, umplute cu branza si ou. Aluatul se face cu iaurt sau chefir si nu contine drojdie, asa ca nu trebuie sa asteptam sa dospeasca.

Vorbim asadar despre o reteta suficient de rapida si de simpla ca sa o putem face pentru un mic dejun de sambata sau duminica si care sa ne bucure cu mirosul de paine calda.

Din cantitatile de mai jos se pot face 6 bucati de khachapuri. Pentru umplutura se poate folosi orice fel de branza care se topeste la cuptor : mozzarella, cascaval, cheddar, gruyere, crema de branza, chiar si branza de burduf, daca va place etc. Eu am facut un amestec de cheddar, cascaval si crema de branza.

 

 

 

Khachapuri

 

Timp de preparare: 15-20 minute

Timp de coacere: 15-20 minute

Grad de dificultate: usor

 

 

Print Friendly

Ingrediente pentru aluat:

  • 400 grame faina
  • 2 oua
  • 200 ml chefir sau iaurt
  • O lingurita zahar
  • Jumatate de lingurita sare
  • O lingurita praf de copt

Ingrediente pentru umplutura:

  • 350-400 grame branza
  • 1 ou
  • 70-80 ml lapte sau smantana
  • 6 oua
  • 50 grame unt

1.Pentru aluat incepem prin a bate putin ouale cu sarea si zaharul, cu ajutorul unei furculite. Turnam si chefirul (sau iaurtul), amestecam, apoi punem cate putin din faina (cernuta in prealabil, impreuna cu praful de copt).

khachapuri 1

Incorporam faina in amestecul de oua si iaurt, la inceput cu furculita, apoi cu mana, pana se formeaza un aluat. Il framantam un minut, apoi il lasam sa se odihneasca, acoperit, timp de cateva minute, pana pregatim umplutura.

2.Aprindem cuptorul la 220 de grade, deci la foc mare. Punem hartie de copt in tava mare de la aragaz, ca sa fie pregatita.

3.Dam pe razatoare (sau sfaramam) cascavalul sau branza, apoi punem oul si laptele si amestecam ca sa omogenizam.

4.Impartim aluatul in sase bucati. Intindem fiecare bucata cu sucitorul, pe masa presarata cu faina, pana obtinem aproximativ un patrat, cu latura de 25-30 de cm. Rulam putin doua laturi opuse (vezi foto), ca sa cream o margine, apoi lipim capetele, ca sa dam o forma de barcuta.

 khachapuri 2khachapuri 3

Umplem fiecare barcuta de aluat cu branza, apoi le asezam in tava, lasand putin loc intre ele, pentru ca mai cresc in cuptor. Coacem in cuptorul incins, 15-20 de minute, pana se rumenesc.

khachapuri 4khachapuri 5

5.Scoatem tava din cuptor, apoi, cu dosul unei linguri facem cate o gaura in umplutura de branza, in care spargem cate un ou. Mai punem 2 minute tava in cuptor, ca sa se coaguleze albusul. Cand sunt gata, punem cate o bucatica de unt pe fiecare khachapuri fierbinte. Se servesc calde.

khachapuri 6

Sper sa va placa! Pofta buna!

Reteta in imagini : Khachapuri

No Comments Yet.

Leave a Reply