MADELEINES

Reteta clasica a bucatariei frantuzesti, madeleines sunt, in fapt, niste fursecuri pufoase cu aroma de unt. Au o forma speciala, consacrata, de scoica, dar in afara de asta nu necesita nimic deosebit pentru a fi preparate.

Reteta e destul de simpla, iar pentru a le servi am pregatit un sos caramel, putin sarat, pentru a echilibra dulceata prajiturelelor.
Va garantez ca vor fi adorate de copii si nu numai datorita aspectului lor. Forme pentru madeleines puteti gasi in mai toate hypermarket- urile din tara.

 

Madeleines

Timp de preparare: 25-30 minute
Timp de coacere: 10-15 minute
Grad de dificultate: usor

 

Print Friendly

Ingrediente pentru madeleines:

  • 150 grame unt
  • 170 grame zahar
  • 170 grame faina
  • 2 oua
  • 2 linguri miere
  • Semintele de la o jumatate de baton de vanilie
  • Un varf de cutit sare

Ingrediente pentru sosul caramel:

  • 70 grame zahar
  • 200 ml frisca lichida naturala
  • 25 grame unt
  • Un sfert de lingurita sare

1. Mai intai pregatim formele de madeleines, ca sa le avem la indemana. Cele de silicon nu necesita ungere, insa daca aveti forme metalice, trebuie unse cu unt si tapetate cu faina.
2. Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc potrivit.
3. Topim untul la foc mic, fara sa-l infierbantam.

madeleines 1
4. Amestecam faina cu sarea si zaharul, punem si semintele de vanilie (sau inlocuim cu o jumatate de lingurita de esenta de vanilie). Adaugam cele doua oua intregi, mierea si untul topit caldut si amestecam cu telul, pana obtinem o compozitie omogena (maxim un minut).

madeleines 2
5. Distribuim compozitia in adanciturile formei, in mod egal, umplandu-le doar pe jumatate.

madeleines 3
6. Le coacem 10-12 minute, pana la 15 minute, in functie de randamentul cuptorului. Trebuie sa se rumeneasca putin, nu sa se usuce. Le scoatem din forme cand se racoresc.
7. Pentru sos procedam astfel: caramelizam zaharul intr-o craticioara cu pereti mai inalti, la foc mic, pana obtinem o culoare aramie, ca de bere. Dam putin vasul de pe foc si adaugam frisca lichida, incet, cu grija, pentru ca are tendinta sa se umfle.

madeleines 4

Punem din nou vasul pe foc si amestecam cu o lingura de lemn pana se dizolva caramelul si incepe sa se ingroase compozitia. Cam 3-4 minute. La final punem untul si sarea, mai amestecam putin si il lasam sa se raceasca. Sosul poate fi facut in avans, iar daca va mai ramane, se poate pastra in frigider, acoperit, pana la o saptamana.

madeleines 5

Pofta buna!

Reteta in imagini : Madeleines

No Comments Yet.

Leave a Reply