PÂINE APERITIV PICANTĂ CU MĂLAI

Pâinea cu mălai este frecvent întâlnită în țările anglo-saxone, unde poartă numele de corn bread, dar și în America Latină, în special în Mexic. Se servește de regulă la fel ca pâinea obișnuită.

În cazul rețetei pe care v-o propun acum, se poate consuma și ca atare, ca aperitiv, pentru că este foarte hrănitoare și complexă ca gust, având în compoziție ouă, lapte, brânză și ardei iute, care îi conferă personalitate.

Se potrivește de minune la o masă festivă, dar și la micul dejun, împreună cu un pahar de iaurt.  

Timp de preparare: 10-15 minute

Timp de coacere: 40-45 minute

Grad de dificultate: ușor

Pâinea cu mălai

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente :

 • 375 grame făină albă
 • 225 grame mălai
 • 75 grame zahăr
 • O linguriță sare
 • 4 lingurițe praf de copt
 • 2 ouă
 • 480 ml lapte
 • 100 grame unt topit
 • 120 grame brânză cheddar răzuită (sau cașcaval)
 • 2-3 linguri felii de jalapeno în oțet (sau ardei iute)

Primul lucru, aprindem cuptorul la 180 de grade, adică la foc mediu. Pregătim o tavă dreptunghiulară cu pereți înalți, de 20/30 cm, pe care așezăm hârtie de copt. Într-un bol mare amestecăm ingredientele uscate, cu ajutorul unui tel. Asta înseamnă făina, mălaiul, zahărul, sarea și praful de copt.

paine aperitiv picanta cu malai 1

În alt bol amestecăm ingredientele lichide, adică ouăle, laptele și untul topit, tot cu telul. Turnăm amestecul lichid peste cel uscat și omogenizăm cu telul. Nu trebuie să exagerăm cu amestecatul, ca să nu se dezvolte glutenul din făină și să nu rezulte o pâine vârtoasă.

paine aperitiv picanta cu malai 2

Mixăm doar până dispar urmele de făină uscată. Vom obține o compoziție destul de subțire, cam ca aluatul de clătite. Turnăm aluatul în tavă. Așezăm feliile de ardei iute deasupra, iar la final presărăm cheddar-ul (sau cașcavalul) răzuit.

paine aperitiv picanta cu malai 3 paine aperitiv picanta cu malai 4

Introducem tava la cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 40-45 minute, până se rumenește, iar o scobitoare introdusă la mijloc iese curată.

paine aperitiv picanta cu malai 5

Scoatem pâinea din tavă și o lăsăm 10 minute să se răcorească, apoi o putem servi, tăiată în bucăți, mai mici, sau mai mari...  

paine aperitiv picanta cu malai 6

Să aveți poftă!

Reteta in imagini : Pâinea cu mălai

paine aperitiv picanta cu malai 1 paine aperitiv picanta cu malai 2 paine aperitiv picanta cu malai 3 paine aperitiv picanta cu malai 4paine aperitiv picanta cu malai 5 paine aperitiv picanta cu malai 6

 

No Comments Yet.

Leave a Reply