PARFAIT CU “FAGURE DE MIERE”

Acest parfait cu "fagure de miere" este, cred, cea mai buna si usor de facut inghetata. Contine doar doua ingrediente pentru reteta de baza a parfait-ului, iar fagurele e optional. Mai complicat e sa faceti rost de laptele condensat care, atentie, nu e tot una cu cel pe care il puneti in cafea! Laptele condensat care se foloseste la aceasta reteta este ambalat in cutii metalice, de 400 sau 800 de grame, este indulcit si fiert pana se ingroasa ca un sirop, uneori pana la caramelizare. Eu il cumpar de la un magazin cu produse slave.

 

Parfait cu fagure de miere :

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente pentru inghetata:

  • 600 ml frisca lichida, naturala, neindulcita
  • o cutie lapte condensat, de 400 grame
  • un varf de cutit sare

Ingrediente pentru “fagurele de miere”:

  • 120 grame zahar
  • 60 grame miere
  • 2 linguri apa
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar

1. Primul lucru pe care l-am facut a fost fagurele. Intr-o cratita cu pereti mai inalti, am pus zaharul, apa si mierea, la foc mic, amestecand pana cand s-a dizolvat zaharul. Apoi am lasat sa fiarba, fara sa mai amestec, pana s-a caramelizat, adica a capatat o culoare auriu-aramie. Cand a ajuns la acest stadiu, am oprit focul si imediat am pus lingurita de bicarbonat peste caramel. Se amesteca cu un tel, repede si cu grija, pentru ca se umfla destul de mult si face spuma. E foarte important sa nu lasati caramelul sa astepte, asa ca e bine sa pregatiti bicarbonatul si telul, sa le aveti la indemana.

2. Spuma de caramel se rastoarna pe un fund, pe hartie de copt si se lasa la racit. Sa nu incercati in acest moment sa puneti mana pe el, e foarte fierbinte!

parfait cu fagure de miere 1

3. In ceea ce priveste inghetata, nimic mai simplu: am batut frisca lichida cu mixerul, pana si-a dublat volumul si a inceput sa se intareasca. Si aici e nevoie de putina precautie, sa nu batem prea mult, pentru ca se taie si o sa obtinem niste zer si unt de casa in loc de frisca.

4. Am adaugat laptele condensat si praful de sare si am amestecat cu o lingura, pana s-a omogenizat.

parfait cu fagure de miere 2

5. Intre timp s-a racit si caramelul spumos, pe care l-am rupt cu mana, in bucati neregulate, mai mici sau mai mari. La interior arata ca un fagure de miere, de unde si denumirea. Ceva mai mult de jumatate din bucatelele de fagure le-am amestecat in frisca, restul le-am pastrat pentru mai tarziu, pentru decor. Daca partea cu caramelul vi se pare complicata, nu cred ca veti primi nicio reclamatie daca il inlocuiti cu niscaiva alune prajite. Si in felul asta scadeti si cantitatea de zahar din parfait.

parfait cu fagure de miere 3     parfait cu fagure de miere 4

parfait cu fagure de miere 5

6. Compozitia de parfait e gata, mai trebuie doar sa avem rabdare sa stea cateva ore bune la congelator, pusa in doua tavi de chec tapetate cu folie alimentara, ca sa ne fie usor sa o scoatem cand va fi gata.

7. Cinci-sase ore mai tarziu, am scos parfait-ul din folie si am asezat deasupra restul de bucati de fagure.

parfait cu fagure de miere 6

Restul e istorie...

 

 

Reteta in imagini : parfait cu fagure de miere

No Comments Yet.

Leave a Reply