AVOCADO, FRUCTUL MINUNE

 

Fructul de avocado este un dar al naturii pentru sanatatea noastra. In timp ce majoritatea fructelor contine preponderent glucide, avocado este bogat in grasimi sanatoase.

Avocado este foarte hranitor si contine o larga varietate de nutrienti, inclusiv 20 de vitamine si minerale. O portie de 100 de grame de avocado asigura :

- 17% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina C

- 14% din DZR de potasiu

- 25% din DZR de vitamina K

- 10% din DZR de vitamina E

- 20% din DZR de folati

- 14% din DZR de vitamina B6

De asemenea, aceeasi cantitate de avocado asigura 160 de calorii, 2 grame de proteine si 15 grame de grasimi sanatoase. De fapt, peste 70 la suta din energia calorica furnizata de acest fruct provine din grasimi. Cel mai mare procent de grasimi este reprezentat de acidul oleic. Acesta este un acid gras mononesaturat care se gaseste si in uleiul de masline.

Avocado contine o cantitate mare de potasiu. Mai mare chiar decat bananele, care sunt recunoscute pentru aceasta proprietate. Potasiul ajuta la mentinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale.

Studii de specialitate au aratat clar: consumul frecvent si regulat de avocado reduce nivelul trigliceridelor cu 20 %, pe cel al LDL colesterolului (cel “rau”) cu pana la 22 % si creste HDL colesterolul (cel “bun”) cu pana la 11 %.

Avocado creste absorbtia de nutrienti liposolubili din legume, cum ar fi vitaminele A, D, E si K, precum si de antioxidanti (carotenoizi). La randul lui este foarte bogat in antioxidanti (inclusiv luteina), foarte importanti pentru sanatatea ochilor (scade riscul de cataracta si degenerescenta maculara).

O portie de 100 de grame de avocado contine 7 grame de fibre. Fibrele sunt importante pentru sanatatea colonului. Alte studii au demonstrat ca fructul de avocado contribuie la prevenirea cancerului de prostata si reduce efectele nocive ale chimioterapiei. Un extract din avocado si boabe de soia reduce semnificativ simptomele osteoartritei.

Uleiul de avocado este rezistent la oxidarea produsa de caldura, de aceea reprezinta o optiune sanatoasa pentru gatit si prajit.

Avocado confera o senzatie de satietate, calitate care este de ajutor in dietele pentru scaderea in greutate.

Nu in ultimul rand, avocado este delicios. Cu textura sa fina si cremoasa, cu gustul asemanator nucilor verzi, aduce preparatelor un plus de savoare si valoare nutritiva. Il putem folosi in salate, la faimosul guacamole, sau putem face din el o minunata maioneza de post. De curand am gasit o reteta de avocado pane. Mi se pare chiar interesant si abia astept s-o incerc si eu.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply