CHEESECAKE, ISTORIA

Istoria indragitului cheesecake incepe in Grecia antica. Se pare ca vechii greci erau foarte mandri de dulciurile pe care le faceau din branzeturile pe care le aveau la dispozitie. Cand romanii au cucerit Grecia, s-au bucurat de prajiturile elene intr-o asemenea masura, incat au preluat retetele si au experimentat cu ele. Dezvoltand o varietate de preparate dulci si sarate, le-au extins mai tarziu in toate teritoriile lor din intreaga Europa. Blaturile erau coapte sau prajite.

Branza de vaci era amestecata cu oua si faina de secara sau faina de grau, iar mierea era folosita in variantele dulci. S-au adaugat diferite arome, cum ar fi in prajiturile atribuite lui Apicius: acestea contineau anason, chimen, frunze de dafin si must de struguri, si erau coapte pe un pat de frunze de dafin. Combinatia poate suna destul de ciudat, dar prajiturile romane au fost reproduse pentru un simpozion pe teme de alimentatie si gastronomie antice, gazduit de Universitatea Oxford. Iar rezultatele au fost surprinzator de placute, delicioase si cu o dulceata subtila.

Incepand de prin secolul al XVII-lea, retetele au inceput sa semene cu cele pe care le cunoastem astazi. In plus fata de aromele traditionale de apa de trandafiri, sofran si alte mirodenii, cheesecake-urile cu migdale, portocala si lamaie au devenit, de asemenea, foartepopulare. Zaharul, inca un produs de lux la acel moment, a fost folosit cu moderatie la inceput, dar treptat a ocupat un loc mai proeminent, impingand mierea in fundal. In zilele noastre, desi cele mai multe cheesecake-uri folosesc zaharul ca indulcitor, branzeturile (de tip cas proaspat) si mierea formeaza inca o combinatie delicioasa in multe tari europene.

Pe continent, multe cheesecake-uri continua sa fie facute cu branzeturi locale de tip caș, variind de la quarc, in Germania, pana la ricotta, in Italia, cu mai multe variante din Europa de Est intre ele.

Insa in lumea vorbitoare de limba engleza, mai ales in SUA, crema de branza a inlocuit produsele lactate traditionale. In 1872, doi americani care incercau sa reproduca branza frantuzeasca Neufchâtel, au creat in mod accidental un alt produs, care a fost curand comercializat sub denumirea de crema de branza. Imediat au aparut si retete care foloseau noua descoperire. Chiar si imigrantii europeni, care pana atunci faceau cheesecake in mod traditional, au adoptat curand aceasta alternativa delicioasa și Cheesecake-ul in stil american a cucerit lumea intreaga.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply