NAUTUL, O COMOARA NEDESCOPERITA

 

Nautul este o leguminoasa care face parte din familia Fabaceae, alaturi de mazare, fasole, soia si arahide. Este ieftin, satios, plin de nutrienti, proteine si fibre, simplu de preparat, cu un gust placut, de nuca si o consistenta onctuoasa.

Il putem gasi sub forma de boabe uscate, sau prefiert, in conserva.

Prin cateva magazine exista chiar si faina de naut care, amestecata cu o cantitate egala de apa, devine un bun substitut de ou in preparatele vegane. Este de asemenea gluten-free.

Din pacate, la noi este cunoscut si utilizat destul de putin, desi din el se pot face preparate deosebite si foarte gustoase, hummus si falafel fiind doar doua dintre cele mai cunoscute. Boabele uscate necesita o inmuiere prealabila in apa, de cel putin 3-4 ore.

Nautul ofera cateva beneficii importante pentru sanatate: stabilizeaza nivelul glicemiei, sprijina imunitatea naturala a organismului, ajuta digestia, are un continut bogat de vitamine si minerale. Fiind o buna sursa de fier, este recomandat femeilor in perioada menstruala, gravidelor si copiilor, deoarece previne anemia.

Prin continutul sau de mangan, nautul ajuta organismul sa produca energie si stimuleaza apararea antioxidanta.

Consumul regulat de naut s-a dovedit a fi benefic in scaderea LDL (colesterolul rau). De asemenea, prin continutul semnificativ de folati, mentine tonusul vaselor de sange, contribuind la scaderea riscului de infarct miocardic. Fiind o sursa de glucide complexe- care sunt descompuse si digerate incet, ceea ce confera o stabilitate a glicemiei, fara variatii semnificative - nautul este de ajutor in curele de slabire, pentru ca ofera o senzatie de satietate, care inseamna ca vom fi mai putin tentati sa recurgem la “gustari” nesanatoase atunci cand scade nivelul de zahar din sange.

La fel ca si celelalte leguminoase, nautul este bogat in fibre, atat solubile, cat si insolubile, ceea ce inseamna ca faciliteaza o digestie sanatoasa, asigurand un tranzit intestinal rapid, care ajuta persoanele cu constipatie.

Culturile de naut pastreaza “hranit” solul in care cresc, deoarece fixeaza azotul in pamant, reducand in consecinta necesarul de ingrasamante chimice, iar celelalte plante, cultivate pe un sol in care a crescut anterior nautul, vor avea productii record!

No Comments Yet.

Leave a Reply