PRAJITURA CU PRUNE

Astazi este, oficial, prima zi de toamna. Nori, racoare, deci avem conditii optime pentru ceva bucatareala. Si pentru ca toamna e cel mai darnic anotimp, iar pietele sunt pline de fructe, m-am gandit sa pregatesc o prajitura cu prune. Dupa cum bine cunoasteti situatia, eu va trebui sa “sacrific” jumatate din ea si sa inlocuiesc prunele cu zmeura, ca sa manance si mofturosul familiei. In rest, reteta e simpla, sigura si delicioasa.

 

Prajitura cu prune:

 

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente:

  • 3 oua
  • 170 grame zahar
  • 250 grame ricotta
  • 200 grame smantana obisnuita
  • 100 grame nuci macinate
  • 4 linguri ulei
  • 200 grame faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Un varf de cutit sare
  • Jumatate de lingurita pasta de vanilie (sau esenta de vanilie)
  • 500 grame prune (taiate in sferturi)
  • 2 linguri gem de caise (pentru glazurat, optional)

1. Mai intai pregatesc prunele. Le spal, scot samburii si le tai in sferturi. Le las deoparte pana cand le vine randul.

2. Aprind cuptorul la 180 de grade, adica la foc potrivit. Tapetez cu hartie de copt o tava dreptunghiulara, cu pereti inalti, de 23/33 cm.

3. Sa incepem si cu prajitura, zic. Intr-un bol mare sparg cele 3 oua. Adaug sarea si le bat cu un tel, cam un minut. Pun apoi, pe rand, zaharul, uleiul, smantana, amestecand cu telul dupa fiecare ingredient, doar pana se incorporeaza.

prajitura cu prune 1 prajitura cu prune 2

4. Adaug nucile macinate, vanilia, ricotta. Omogenizez.

prajitura cu prune 1 prajitura cu prune 4

5. La sfarsit pun faina si praful de copt, amestec din nou, foarte putin, doar cat sa nu am cocoloase de faina.

6. Torn compozitia in tava, o nivelez, apoi asez deasupra prunele taiate, pe jumatatea “dedicata” lor, iar pe cealalta jumatate zmeura.

prajitura cu prune 5

7. Introduc tava la cuptor, pentru 40-50 de minute, pana se rumeneste, iar o scobitoare introdusa la mijloc iese curata.

prajitura cu prune 6 prajitura cu prune 7

8. Incalzesc gemul de caise intr-o craticioara, cat sa devina fluid, fara sa-l clocotesc. Cu ajutorul unei pensule de patiserie, ung prajitura calda cu gemul, tot cald, ca sa-i dau luciu. Puteti sari peste etapa asta si sa o pudrati cu zahar.

9. O las sa se raceasca, inainte sa o tai.

Sper sa va placa.

Reteta in imagini : Prajitura cu prune

No Comments Yet.

Leave a Reply