PRAJITURA CU STAFIDE

Nu stiu daca ma puteti intelege, dar nu prea iubesc stafidele. Adica le mananc simple, ca atare, sau in muesli, dar nu le sufar in prajituri. Stiu ca suna ciudat, dar asta-i situatia, iar baiatul meu, precum aschia care nu sare departe de trunchi, le “iubeste” ca sarea in ochi. Insa de curand am gasit o reteta care, culmea, mi-a starnit interesul, desi e cu stafide, iar ca sa pacalesc si copilu’ le-am dat la blender. Si ieeeeeeiiiii, a mancat si el! Si nu s-a prins de smecherie!

Din pacate, daca citeste postarea asta, a doua oara nu-l mai pot duce de nas...

Prajitura are un blat de pandispan, uns cu gem, o crema cu stafide si glazura de cacao.

 

Prajitura cu stafide :

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • vanilie
  • un strop de sare
  • 4-5 linguri de gem (eu am folosit de caise)

Ingrediente pentru crema:

  • 100 grame stafide
  • 100 ml rom (veritabil, daca aveti, daca nu, inlocuiti cu coniac
  • combinat cu esenta de rom, sau vodca cu esenta de rom)
  • 100 grame unt
  • 150 grame zahar pudra
  • 250 grame nuci macinate
  • un strop de sare
  • marginile sfaramate de la blat

Ingrediente pentru glazura:

  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura cacao
  • 100 grame unt

Intai de toate, am uns cu unt si am tapetat cu faina tava mare de la aragaz, apoi am aprins cuptorul la 180 grade (foc mediu).

1. Stafidele le-am pus in rom si le-am lasat o ora sa se inmoaie.

2. Am spart ouale intr-un bol incapator, am pus sarea, vanilia si zaharul si am batut cu mixerul electric, la viteza maxima, cam 5 minute, pana a rezultat o spuma consistenta, voluminoasa si s-a dizolvat zaharul.

3. Mixerul si-a facut treaba, asa ca l-am scos  si, cu o spatula de silicon am incorporat faina, usor, cu grija, ca sa nu scot tot aerul din compozitie. Am turnat totul in tava pregatita, am nivelat si am introdus la cuptor 30 minute, pana s-a rumenit usor.

prajitura cu stafide 1prajitura cu stafide 2

4. Untul se freaca cu zaharul pudra, apoi se adauga nucile macinate.

prajitura cu stafide 4

5. Cand s-a mai racorit blatul, i-am taiat marginile, de jur-imprejur, cam de 1 cm latime si le-am taiat cubulete mici (le puteti si sfarama cu mana).

prajitura cu stafide 5

6. Am dat stafidele la blender, impreuna cu romul. Voi puteti sari etapa asta, daca va plac stafidele intregi. Am amestecat piureul de stafide cu cubuletele de aluat, apoi le-am incorporat in crema de unt si nuci.

7. Peste blat am intins mai intai gemul de caise, apoi  crema peste gem.
prajitura cu stafide 3
8. Pentru glazura am pus toate ingredientele intr-o craticioara, la foc mic si le-am amestecat cu lingura de lemn pana s-a dizolvat zaharul. Am lasat sa dea cateva clocote, apoi am stins focul. Eu am folosit unt cu 65%  grasime. Daca folositi unt de 82%, trebuie sa adaugati la fiert si 2 linguri de apa.
9. Am lasat putin glazura sa se racoreasca, apoi am turnat-o peste crema de stafide, am intins-o cu un cutit cu lama lata pe toata suprafata, apoi am pus prajitura la frigider, ca sa se intareasca si s-o pot taia frumos, in patrate.

prajitura cu stafide 6 prajitura cu stafide 7

Gata si aventura " prajitura cu stafide ". Sper sa va placa si voua!

Reteta in imagini

No Comments Yet.

Leave a Reply