PRAJITURA GRECEASCA

Rapida si foarte usor de facut, dar in acelasi timp foarte gustoasa, aceasta prajitura greceasca va va cuceri prin simplitatea si aromele ei.
Vanilia, lamaia si caramelul se imbina perfect, iar consistenta pufoasa si insiropata ii garanteaza succesul. Daca gospodinele incepatoare se tem de etapa caramelizarii zaharului, pot face siropul simplu, din apa, zahar si aromele preferate (vanilie, rom, coaja de lamaie etc).

 

Prajitura greceasca

 

Timp de preparare: 25-30 minute

Timp de coacere: 40-50 minute

Grad de dificultate: usor

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente pentru blat:

  • 6 oua
  • 200 grame zahar
  • 200 grame iaurt grecesc
  • 100 ml ulei
  • 300 grame foi de placinta
  • Un varf de cutit sare
  • Jumatate de lingurita pasta de vanilie (sau esenta de vanilie)

Ingrediente pentru sirop:

  • 800 ml apa
  • 150 grame zahar
  • Zeama de la o jumatate de lamaie

 

1. Incepem prin a incalzi cuptorul la 180 de grade, deci la foc mediu. Pregatim si o tava cu pereti inalti, de 20/30 cm, pe care o ungem cu putin ulei.

2. Rupem cu mana foile de placinta in bucati neregulate, care mai mari, care mai mici, dar sa nu depaseasca o jumatate de palma, sa zicem. Le lasam neacoperite pana la momentul folosirii, ca sa se usuce putin.

3. Batem spuma cele sase oua, impreuna cu sarea si zaharul, cu mixerul electric la viteza mare, timp de 7-8 minute, pana cand obtinem o spuma densa si aproape tripla fata de volumul initial.

prajitura greceasca 1 prajitura greceasca 2
4. Adaugam uleiul, vanilia si iaurtul, amestecam la viteza mica, pana la omogenizare. Acum amestecam si bucatile de foi de placinta, cu ajutorul unei linguri de lemn, incercand sa le distribuim cat de cat uniform.

prajitura greceasca 3 prajitura greceasca 4

prajitura greceasca 5
5. Turnam compozitia rezultata in tava si introducem la cuptor, pentru 40-50 de minute, pana cand se rumeneste.

prajitura greceasca 6
6. Intre timp facem siropul. Caramelizam zaharul intr-un vas, pe foc mic, cam 3-4 minute, pana ajunge la o culoare frumoasa, auriu inchis. Turnam apa peste zaharul caramelizat, cu grija sa nu ne stropim si sa ne ardem. Mai lasam cateva minute pe foc, pana se dizolva zaharul ars, apoi stingem focul si adaugam zeama de lamaie.

prajitura greceasca 7 prajitura greceasca 8
7. Turnam siropul caldut peste blat, care si el trebuie sa fie tot caldut. Prajitura se taie rece.

prajitura greceasca 9

Pofta buna!

 

Reteta in imagini :Prajitura greceasca

 

No Comments Yet.

Leave a Reply