TARTA CU LAMAIE

Tarta cu lamaie este unul dintre cele mai fine si racoritoare deserturi. Se potriveste de minune mai ales pentru mesele de vara. Dar la fel de bine si pentru cele de la sarbatorile traditionale, de Pasti sau de Craciun, cand prea multa carne de porc sau miel ne poate taia apetitul pentru dulciuri.

Ca orice tarta care se respecta, e o combinatie delicioasa de crocant si cremos, fiind in acelasi timp si dulce, si acrisoara, exact atat cat trebuie.

 

 

Tarta cu lamaie

 

Timp de preparare: 15-20 minute (plus o ora timp de racire)

Timp de coacere: 60-70 minute

Grad de dificultate: mediu

 

Print Friendly

Ingrediente pentru blat:

  • 200 grame faina
  • 100 grame unt rece (82% grasime)
  • Un varf de cutit sare
  • 3-4 linguri apa rece

Ingrediente pentru umplutura:

  • 6 oua
  • 180 grame zahar pudra
  • 100 ml zeama de lamaie
  • Coaja razuita de la 2 lamai
  • 200 ml frisca lichida naturala, neindulcita
  • Un varf de cutit sare

1.Prima operatiune e prepararea blatului. Cel mai simplu este sa il facem cu ajutorul robotului de bucatarie. Punem faina, sarea si untul rece, taiat cubulete, in vasul robotului.

tarta cu lamaie 1

Mixam 15-20 de secunde, la viteza medie, pana obtinem un amestec care arata ca nisipul ud. Turnam apoi 3 linguri de apa rece, mixam scurt. Daca nu se “aduna” bine si pare uscat, mai punem o lingura de apa si mai mixam cateva secunde. Aluatul de tarta nu se lucreaza mult, ca sa iasa fraged.

tarta cu lamaie 2

Scoatem aluatul din vas, il strangem cu mana in forma de bila si il invelim in folie alimentara. Il dam la frigider pantru o ora.

tarta cu lamaie 3

2. Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu. Pregatim o forma de tarta cu fund detasabil, cu diametrul de 26 de cm. Scoatem aluatul de la rece si il intindem pe masa presarata cu faina, cu sucitorul, pana obtinem un disc cu un diametru de aproximativ 30 de cm. El trebuie sa acopere atat fundul, cat si peretii formei. Intepam blatul pe fundul tavii cu o furculita, ca sa nu se umfle la copt. Acoperim aluatul cu o hartie de copt sau cu folie de aluminiu si turnam peste hartie fasole, sau orez, intr-un strat de 2 cm, apoi introducem tava la cuptor pentru 20 de minute. Dupa acest interval scoatem hartia cu fasolea si mai lasam blatul inca 10-15 minute ca sa se rumeneasca. Apoi il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca. Pastram cuptorul aprins.

3. Cat timp se raceste blatul, pregatim umplutura. Nimic mai simplu. Spargem cele 6 oua intr-un castron mare si le batem putin cu telul, impreuna cu sarea, fara sa le facem spuma.

tarta cu lamaie 4 tarta cu lamaie 5

Adaugam zaharul pudra, amestecam, apoi turnam zeama de lamaie, coaja razuita si frisca lichida. Mai amestecam putin, ca sa se omogenizeze. Turnam compozitia in tava cu blatul copt anterior, apoi coacem tarta inca 30-35 minute, pana cand se intareste pe margine, dar mijlocul pare inca nefacut. Acum e momentul sa o scoateti din cuptor, pentru ca umplutura va continua sa se intareasca de la caldura acumulata. Nu cedati tentatiei de a o tine in cuptor pana se intareste si mijlocul, pentru ca va iesi uscata, va crapa si va capata un usor gust de omleta!

tarta cu lamaie 6 tarta cu lamaie 7

4. Presarati putin zahar pudra peste tarta odata racita, apoi savurati-o, felie cu felie…

Pofta buna!

Reteta in imagini : Tarta cu lamaie

No Comments Yet.

Leave a Reply