TARTA CU MASLINE, IAURT SI BUSUIOC

Tarta cu masline, iaurt si busuioc este un aperitiv spectaculos si racoritor, potrivit si pentru o masa de sarbatoare, dar si pentru un picnic. Desi se face din ingrediente comune, combinatia dintre ele este minunata, plina de savoare si arome mediteraneene.

 

 

Tarta cu masline, iaurt si busuioc

 

 

Timp de preparare: 30-35 minute (plus o ora timp de racire)

Timp de coacere: 40-45 minute

Grad de dificultate: mediu

Print Friendly

Ingrediente pentru blat :

  • 250 grame faina
  • 125 grame unt rece, taiat cubulete
  • Un varf de cutit sare
  • 2 linguri parmezan razuit
  • 2 crengute busuioc proaspat
  • 4-5 linguri apa rece

Ingrediente pentru umplutura:

  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • 2 fileuri de ansoa (optional)
  • Un ardei iute rosu (optional)
  • O lingura capere
  • 500 grame rosii cherry
  • 150 grame masline fara samburi
  • 3 oua
  • 400 grame iaurt grecesc
  • 2 linguri parmezan razuit
  • 3 crengute de busuioc proaspat
  • Sare si piper, dupa gust

1. Incepem aventura cu prepararea blatului. Il vom face cu ajutorul robotului de bucatarie, pentru a ne usura munca.

tarta cu masline, iaurt si busuioc 1

Punem asadar toate ingredientele pentru blat, cu exceptia apei reci, in vasul robotului si mixam (cu cutitul metalic atasat), cam 20-30 de secunde, pana obtinem un amestec care seamana cu pesmetul. Adaugam apa si mixam foarte putin doar pana se aduna compozitia. La inceput turnam doar 4 linguri de apa, apoi, daca pare uscat, mai adaugam inca o lingura, sau doua, ca sa se formeze un aluat.

tarta cu masline, iaurt si busuioc 2

Nu se framanta mult, daca vrem sa avem un blat fraged! Scoatem aluatul din vas, il invelim in folie alimentara si il dam la frigider.

tarta cu masline, iaurt si busuioc 3

2. Pentru umplutura, turnam uleiul intr-o tigaie antiaderenta mare. Punem tigaia la foc mediu-mic si adaugam usturoiul tocat, ardeiul iute, fileurile de ansoa si caperele, tocate si acestea marunt. Le calim un minut, amestecand cu o lingura de lemn, avand grija sa nu se arda usturoiul, pentru ca devine amar.

tarta cu masline, iaurt si busuioc 5

3. Adaugam rosiile taiate jumatati si maslinele taiate felii.

Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba inabusit, cam 15-20 de minute, pana scade toata zeama de la rosii, amestecand de cateva ori in acest interval. Compozitia nu trebuie sa fie zemoasa, ca sa nu se inmoaie blatul. Potrivim gustul de sare si piper. Atentie la masline, unele pot fi foarte sarate si nu mai e nevoie de foarte multa sare! La sfarsit punem si busuiocul tocat, amestecam si lasam sa se raceasca.

tarta cu masline, iaurt si busuioc 6

4. Cand umplutura este complet rece, aprindem cuptorul la 200 de grade, deci la foc mediu-mare si pregatim o tava de tarta cu fund detasabil, cu diametrul de 28 de cm.

5. Scoatem aluatul de la frigider, il intindem cu sucitorul pe masa presarata cu faina, intr-o forma rotunda, cu diametrul de 30-31 de cm. Punem foaia in forma de tarta, avand grija sa imbracam si peretii foarte bine. Intepam fundul foii cu dintii unei furculite, in cateva locuri, ca sa nu se umfle la copt. Presaram o lingura de parmezan pe blat.

tarta cu masline, iaurt si busuioc 4

6. Asezam compozitia de masline in forma. Intr-un bol amestecam cu telul cele trei oua, impreuna cu iaurtul, putina sare si piper. Turnam peste umplutura de masline si introducem la cuptor pentru 20 de minute. Dupa acest interval de timp, scoatem tava, presaram cele 2 linguri de parmezan si mai dam la cuptor inca 20-25 de minute, pana se rumeneste frumos.

tarta cu masline, iaurt si busuioc 7 tarta cu masline, iaurt si busuioc 8 tarta cu masline, iaurt si busuioc 9 tarta cu masline, iaurt si busuioc 10

 

7. Tarta cu masline se poate scoate din tava dupa ce se racoreste 10-15 minute, pentru ca altfel se rupe, fiind foarte fraged aluatul.

tarta cu masline, iaurt si busuioc 11

Se poate consuma atat calda, cat si rece. Sa aveti pofta!

tarta cu masline, iaurt si busuioc 12

 

Reteta in imagini : Tarta cu masline, iaurt si busuioc

No Comments Yet.

Leave a Reply