TARTA CU MIERE

Aceasta tarta cu miere vă va îndulci ziua, garantat. Este îndulcită preponderent cu miere, evident, având în compoziție și foarte puțin zahăr. Are și avantajul că nu necesită coacerea separată a blatului, așa că este destul de ușor de preparat. Interesant este faptul că atât în compoziția blatului, cât și a cremei, conține oțet de mere, care echilibrează dulceața mierii. Nu-i așa că v-am făcut curioși?

Timp de preparare: 10-15 minute (plus o oră timp de răcire a blatului)

Timp de coacere: 45-50 minute

Grad de dificultate: mediu

Tarta cu miere :

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente pentru blat:

  • 220 grame făină 000
  • 110 grame unt rece, tăiat cubulețe
  • 2 linguri oțet de mere
  • O lingură zahăr
  • Un vârf de cuțit sare
  • 40-50 ml apă rece
  • Un ou batut (pentru uns deasupra)

Ingrediente pentru cremă:

  • 250 grame miere
  • 200 ml frișcă lichidă naturală, neîndulcită
  • 50 grame zahăr
  • 110 grame unt topit
  • 3 oua
  • O lingură mălai fin (opțional)
  • O lingură oțet de mere
  • O linguriță esență de vanilie
  • Un vârf de cuțit sare

Începem cu aluatul pentru crustă (blat). Dacă facem aluatul la robot, punem făina, sarea, zahărul și untul în vas și mixăm 10-15 secunde, până obținem un amestec asemănător nisipului. Adăugăm oțetul și 3 linguri de apă rece, mixăm 4-5 secunde.

tarta cu miere 1

Dacă amestecul pare prea uscat, mai punem o lingură de apă. Pentru cine face aluatul cu mâna, se frământă făina (plus sarea, zahărul) cu untul, cu vârfurile degetelor, timp de 1-2 minute, până rezultă amestecul despre care vă spuneam că seamănă cu nisipul (sau cu pesmetul).

Se adaugă oțetul și apa și se frământă foarte puțin, doar cât să se formeze aluatul.

Atenție!

Nu frământați mult, nici cu mâna, nici cu robotul, pentru că altfel aluatul iese tare și nu fraged, așa cum ar trebui. Strângem aluatul într-o bucată de folie de plastic, îl aplatizăm puțin și îl lăsăm la frigider o oră.

tarta cu miere 2

Între timp pregătim crema. Nimic mai simplu. Amestecăm toate ingredientele cu telul (plus/minus lingura de mălai) până la omogenizare. Și gata.

tarta cu miere 3

Aprindem cuptorul la 180 de grade, adică la foc mediu. Pregătim o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, cu fund detașabil, sau de unică folosință, din aluminiu (cum am făcut eu).

Ne întoarcem la blat. Scoatem aluatul din frigider și îl întindem cu sucitorul pe masa presărată cu puțină făină, până la o dimensiune suficient de mare ca să acopere atât fundul cât și pereții tăvii. Tăiem surplusul de aluat de pe margini, surplus pe care îl putem folosi pentru decorat (ca în foto, de exemplu). Înțepăm de câteva ori aluatul de pe fundul tăvii cu dinții unei furculițe, ca să nu se umfle la copt. Ungem marginile cu ou bătut.

tarta cu miere 4 tarta cu miere 5

Turnăm crema în tavă, peste aluat și introducem tava la cuptor, pentru aproximativ 40-45 de minute, până se rumenește. În mijloc ar trebui să fie încă moale. Nu așteptați tarta cu miere să se întărească definitiv în cuptor, pentru că va ieși uscată și va crăpa. Crema va continua să se întărească și după ce o scoatem din cuptor, datorită căldurii acumulate.

tarta cu miere 6

Dacă rezistați tentației, ar fi bine să o lasați măcar o oră, înainte să o tăiați.

tarta cu miere 7

Poftă bună!

tarta cu miere 1 tarta cu miere 2 tarta cu miere 3 tarta cu miere 4 tarta cu miere 5 tarta cu miere 6 tarta cu miere 7

No Comments Yet.

Leave a Reply