TARTE PORTUGHEZE

Prietenul nostru, Radu, a fost anul trecut la Lisabona, unde a mancat cel mai cunoscut desert lusitan, pasteis de Belem, care i-a placut atat de mult, incat m-a rugat sa-l fac si eu, pentru ca-i este dor de gustul respectivelor tarte. Reteta originala e strict secreta, nimeni nu stie cu exactitate cum se face, dar asta nu m-a impiedicat sa incerc sa-i fac aceasta placere. Iata ce a iesit…

 

Tarte portugheze :

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente:

  • Un pachet de foietaj din comert, de 400 de grame
  • 150 ml lapte
  • 150 ml frisca lichida, naturala
  • 5 galbenusuri
  • 60 grame zahar
  • Un strop de sare
  • Un baton de scortisoara
  • Coaja de la un sfert de lamaie
  • Vanilie

 

1. Am fiert laptele cu batonul de scortisoara si o fasie de coaja de lamaie, apoi l-am lasat sa se raceasca, acoperit, ca sa se infuzeze bine aromele.

2. Foaia de foietaj am rulat-o, apoi am taiat-o felii, cam de 2 cm grosime. Fiecare felie de aluat am presat-o si am intins-o cu degetele in formele de briose, incercand sa le acopar cat mai uniform (vezi foto). Am pus tava cu aluatul intins la frigider, pentru 30 de minute, timp in care am  pregatit umplutura.

tarte portugheze 1 tarte portugheze2

tarte portugheze 3

3. Am aprins cuptorul la 220 grade, adica la foc mare.

4. Pentru umplutura, am batut galbenusurile cu zaharul, sarea si vanilia, apoi am turnat laptele aromatizat cu scortisoara si lamaie si frisca lichida. Am amestecat doar putin, sa se omogenizeze.

5. Dupa jumatate de ora, am scos tava de la frigider si am turnat umplutura lichida in fiecare “gaoace”, cu o lingura, cam pana la trei sferturi din capacitate.

tarte portugheze 4

6. Am introdus tava la cuptor, unde am lasat-o cam 20 de minute, pana s-au facut niste pete maronii deasupra.

tarte portugheze 5

7. Le-am pudrat cu putina scortisoara si zahar farin. Sunt bune si calde si reci.

tarte portugheze 6

Prietenul pofticios a fost incantat de rezultat, asa ca n-am muncit degeaba. Din spusele lui, rezultatul a fost aproape de original, sau o fi fost doar politicos?

Reteta in imagini

No Comments Yet.

Leave a Reply