TORT CU BLAT DE CACAO SI CREMA CARAMEL

Indiferent despre ce ocazii fericite din viata noastra am vorbi, tuturor ne place sa le petrecem cu mese bogate, pline de bunatati. Aperitive, fripturi, sarmale, prajituri si tot tacamul. Dar oricate dulciuri am pune pe masa, parca fara un tort sarbatoarea nu e chiar sarbatoare…Iar daca tortul e si gustos, si usor de facut, si mai impresioneaza si oaspetii,
atunci sigur am dat lovitura! Aceasta reteta de tort cu blat de cacao si crema caramel indeplineste toate criteriile de mai sus. Combinatia de blat cu gust de ciocolata si caramelul usor sarat este senzationala! Incercati-l si o sa-mi dati dreptate!

 

Tort cu blat de cacao si crema caramel

 

Timp de preparare: 40-50 minute
Timp de coacere: 25-30 minute
Grad de dificultate: usor

 

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente pentru blat:

  • 220 grame faina
  • 50 grame cacao
  • 250 grame zahar
  • 2 oua
  • 180 ml lapte batut
  • 120 ml apa
  • 60 ml ulei
  • Jumatate de lingurita sare
  • 2 lingurite praf de copt

Ingrediente pentru crema:

  • 300 grame zahar
  • 50 ml apa
  • 300 ml frisca lichida naturala, 32% grasime
  • 100 grame unt
  • Jumatate de lingurita sare
  • O lingurita esenta de vanilie

Ingrediente pentru glazura:

  • 200 grame unt moale (82% grasime)
  • 40 grame cacao
  • 80 grame zahar pudra
  • 200 grame ciocolata topita
  • Un varf de cutit sare
  • O lingurita esenta de vanilie

 

1. Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu. Pregatim doua forme de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 24 cm, pe care le imbracam cu hartie de copt pe fund.

2. Blatul se face cum nu se poate mai simplu. Dam prin sita faina, impreuna cu cele 50 de grame de cacao, adaugam sarea, zaharul si praful de copt. Amestecam asadar toate ingredientele uscate intr-un bol incapator.

tort cu blat de cacao si crema caramel 1

Separat, amestecam cu telul ingredientele lichide: ouale, laptele batut, apa si uleiul. Turnam amestecul lichid peste cel uscat si omogenizam cu telul, pana la obtinerea unei compozitii fara cocoloase. Turnam compozitia in cele doua forme de tort, incercand s-o impartim in mod egal.

tort cu blat de cacao si crema caramel 2 tort cu blat de cacao si crema caramel 3

Coacem cele doua blaturi in acelasi timp, pentru 25-30 de minute, pana trec testul scobitorii. Odata coapte, scoatem cele doua blaturi din forme si le lasam pe un gratar sa se raceasca.

3. Pentru crema, punem zaharul cu apa intr-o cratita cu pereti mai inalti si dam la foc potrivit, amestecand de cateva ori cu o lingura de lemn, pana se dizolva zaharul. Din acest moment nu mai amestecam, ci lasam sa fiarba siropul la foc mic, pana cand se caramelizeaza si capata o culoare frumoasa, de chihlimbar.

tort cu blat de cacao si crema caramel 4
Tragem vasul de pe foc si turnam frisca lichida, cu grija sa nu ne stropeasca! Punem din nou vasul pe foc, amestecam din cand in cand, pana se dizolva caramelul, cam 2 minute, apoi adaugam untul taiat cubulete (la temperatura camerei), precum si vanilia si sarea. Sa nu uitati de sare, va rog, vorbim despre o crema caramel usor sarata, care e tot farmecul acestui tort! Amestecam sa se topeasca untul. Mai lasam cateva minute sa fiarba la foc mic, pana incepe sa se ingroase putin (inca 3-4 minute).

tort cu blat de cacao si crema caramel 5

Lasam crema sa se raceasca. Chiar daca in acest stadiu pare prea subtire, crema se
mai ingroasa dupa ce se raceste.
4. Pana se raceste crema, ne ocupam de glazura. Topim ciocolata la bain-marie (sau la foc foarte mic). O lasam sa se racoreasca. Amestecam untul bine inmuiat cu zahar pudra si cacao, cu mixerul electric la viteza mare, timp de 3-4 minute. Adaugam ciocolata topita, sarea si vanilia, mixam inca 2 minute, pana la omogenizare.

tort cu blat de cacao si crema caramel 6 tort cu blat de cacao si crema caramel 7
5. Taiem cele doua blaturi in doua, pe orizontala, astfel incat sa obtinem 4 felii de blat. Montam tortul, pe sistemul cunoscut, blat, crema, blat, crema, terminand cu blat. Imbracam tortul in glazura.
Il lasam la rece cateva ore inainte de a-l taia .

tort cu blat de cacao si crema caramel 8

Pofta maxima sa aveti!

 

 

Reteta in imagini :

Tort cu blat de cacao si crema caramel

 

No Comments Yet.

Leave a Reply