TORT CU CIOCOLATA SI NUCA DE COCOS

Reteta asta de tort cu ciocolata si nuca de cocos ii apartine lui Mary Berry, i-am urmat indicaţiile pas cu pas, (ca doar cine sunt eu sa o contrazic pe mama bucatariei britanice ♥), iar rezultatul e delicioso-spectaculos! Si nici nu e greu de facut, singura problemă e ca trebuie coapte două blaturi simultan, iar daca aveti un cuptor suficient de mare, ca sa incapa doua forme de tort de 23 cm diametru, v-ati scos, daca nu, coaceti unul la voi, unul la vecini/prieteni/rude. Sau le faceti pe rand, dar preparati compozitia pe jumatati. Laptele condensat din reteta este cel care se pune in cafea.

 

Tort cu ciocolata si nuca de cocos :

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente pentru blat:

  • 90 grame ciocolata
  • 225 grame faina
  • un varf de cutit de sare
  • 300 grame zahar
  • 300 grame lapte batut( nu iaurt, nu sana, nu kefir, ati prins ideea!)
  • 120 grame unt moale
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3 oua
  • 100 grame  fulgi de nuca de cocos

Ingrediente pentru crema:

 

  • 250 ml lapte condensat
  • 120 grame zahar brun
  • 120 grame unt
  • 60 grame ciocolata
  • 3 galbenuşuri
  • un varf de cutit de sare
  • 225 grame nuci maruntite, nu macinate
  • 300 ml  frisca lichida, naturala

Să începem cu blatul.
Am prins cuptorul la 180 grade si am pregatit formele de tort. Cum spuneam, avem nevoie de doua blaturi, deci de doua forme de tort cu fundul detasabil, pe care le ungem din belsug cu unt si le tapetam cu cacao. Daca va lipsesc formele astea, folositi două cratite, pur si simplu!

1. Mai intai am topit ciocolata pe baie de aburi, adica am pus ciocolata rupta bucati intr-un vas care sa incapa intr-un alt vas, mai mare, acesta din urma cu putina apa si am asezat tot
„angrenajul” asta pe foc mic, pana s-a topit . Atentie insa, fundul vasului in care se afla ciocolata nu trebuie sa  atinga  apa fierbinte din vasul celalalt.

2. Intr-un bol incapator am pus faina, zaharul, sarea, praful de copt, laptele batut, untul si ouale. Am mixat doar pana s-au amestecat ingredientele, apoi am turnat ciocolata topita si am continuat sa mixez inca  2 minute. La sfarsit am adugat nuca de cocos, pe care am incorporat-o cu o spatula.

tort cu ciocolata si nuca de cocos 1

3. Am turnat compozitia in cele doua forme, in mod egal, netezind suprafata, ca sa creasca frumos si uniform. Am lasat la copt 35-40 minute, pana cand a inceput sa se desprinda de pe peretii formelor, iar scobitoarea a iesit curata. Am scos blaturile din forme dupa ce s-au racorit putin, apoi le-am lasat pe un gratar sa se racească de tot.

4. Pentru crema, am turnat toate ingredientele, mai putin nuca, intr-un vas care se pune pe foc MIC, amestecand continuu, cam 10 minute, nu mai mult, pana a inceput sa se ingroase, cu grija sa nu dea in clocot, ca se coaguleaza oul! Am stins focul, am adaugat si nuca, am amestecat si gata si crema! Am lasati la racit.

5. Am batut frisca.

tort cu ciocolata si nuca de cocos 3 tort cu ciocolata si nuca de cocos 3

6. Iata-ne ajunsi  la montaj. Am taiat fiecare blat in doua, pe orizontala, cu ajutorul unui cutit zimtat. Pe primul blat am intins jumatate din cantitatea de crema, am asezat al doilea blat, urmat de jumatate din cantitatea de frisca, apoi al treilea blat, cealalta jumatate de crema, ultimul blat, apoi am ornat cu restul de frisca, dupa fantezie.

Asta a fost. Daca v-au placut fluturasii de pe tort, o sa va povestesc alta data cum sa-i faceti.

Reteta in imagini : tort cu ciocolata si nuca de cocos

No Comments Yet.

Leave a Reply