TORT SACHER

Astazi va propun o reteta clasica, poate cea mai cunoscuta prajitura austriaca, inventata in 1832 de un celebru bucatar vienez, Franz Sacher, de la care vine si numele tortului. Are o textura densa si o savoare intensa de ciocolata, completata perfect de gustul acrisor al gemului de caise. Nu e greu de facut si ii puteti rasfata pe cei dragi cu ceva special.

 

Tort Sacher :

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente pentru blat:

  • 150 grame ciocolata amaruie
  • 150 grame unt
  • 120 grame zahar
  • 5 oua, separate in albusuri si galbenusuri
  • 80 grame migdale macinate
  • 60 grame faina
  • vanilie
  • un strop de sare
  • 3 linguri gem de caise

Ingrediente pentru glazura:

  •  150 grame ciocolata amaruie
  •  200 ml frisca lichida (naturala, nu vegetala),

Am uns cu unt si am tapetat cu hartie de copt o forma rotunda de tort, cu fundul detasabil, de 23 cm diametru. Am aprins cuptorul la 180 grade (foc potrivit).

1.Ciocolata (150 grame) am topit-o pe baie de aburi, adica am rupt-o bucati si am pus-o intr-un castron, iar castronul, la randul lui, l-am asezat deasupra unei oale cu apa fierbinte, sprijinit de marginile ei, astfel incat fundul castronului sa nu  atinga  apa
clocotita din oala. Am amestecat din cand in cand, pana s-a lichefiat ciocolata. Am scos castronul din oala si am lasat sa se racoreasca.

tort sacher 1

2. Intr-un bol am amestecat, cu mixerul electric, untul cu zaharul, sarea si vanilia, cam 2 minute, apoi am turnat ciocolata topita, racorita si am omogenizat.

3. Am adaugat cele 5 galbenusuri, am mixat din nou, apoi am pus migdalele si faina, pe care le-am incorporat cu lingura de lemn, de data asta.

tort sacher 2tort sacher 3

4. Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu sarea.
5. Am pus cam o treime din albusuri in compozitia cu ciocolata, am amestecat viguros, ca sa se mai fluidizeze, apoi restul de spuma, in doua transe, am amestecat-o usor, cu lingura de lemn, cu grija, ca sa nu scot aerul din albusuri.

6. Compozitia finala am turnat-o in forma si am introdus-o in cuptorul incalzit, unde am lasat-o 50 minute. Dupa ce s-a copt, am lasat-o in forma zece minute, ca sa se mai racoreasca, apoi am rasturnat-o pe un gratar ca sa se raceasca de tot.

tort sacher 4

7. Am uns-o cu gem de caise, inclusiv pe partile laterale. Am lasat blatul cu fundul in sus, pentru ca e mai neted si rezultatul final e mai ingrijit.

8. Pentru glazura, am infierbantat frisca lichida, pana aproape sa clocoteasca (nu mai mult), am oprit focul, apoi am pus cele 150 grame de ciocolata rupta in bucati, amestecand din cand in cand, pana s-a topit ciocolata si am obtinut un lichid omogen, catifelat, fara cocoloase.

9. Sub gratarul pe care am rasturnat prajitura am asezat o bucata mare de hartie de copt. Am turnat glazura calduta peste blatul uns cu gem, in centrul acestuia, inclinand gratarul pe care era asezat, in toate directiile, astfel incat sa curga si pe lateral si sa imbrace uniform blatul. Glazura scursa pe hartia de copt am recuperat-o ulterior, ca s-o folosesc cu alta ocazie. Am pastrat putina glazura, cam 2 linguri, pe care am pus-o intr-un pos, cu
un orificiu mic si cu ajutorul lui am scris pe centru SACHER.

tort sacher 5 tort sacher 6

L-am taiat dupa vreo doua ore de stat la rece. A fost epic!

tort sacher 7

Reteta in imagini : tort Sacher

No Comments Yet.

Leave a Reply